Project omschrijving

Brisk

 

 

Op 15 november om 15.00 uur speelt Brisk in de Pelstergasthuiskerk een nieuw programma :

“In den Vreemde – Reizende Melodieën”

Met muziek van Josquin, Lassus, Isaac, Dowland, Simpson, Bull, Phillipps, Sweelinck en Bach.

In vroeger tijden werd er misschien nog wel meer gereisd dan tegenwoordig. In ieder geval duurden de reizen langer! Musici uit het noorden zoals Isaac, Josquin en Lassus waren in de renaissance in Italië zeer gewild. Zij werkten daar voor pausen en kardinalen, keizers en koningen, hertogen en adellijke families. Voor Engelse musici rond 1600 waren de arbeidscondities in Duitsland veel beter dan in hun eigen land. Zij vonden betrekkingen aan hoven en in snelgroeiende steden. Vervolging om godsdienstredenen was daar nog niet zo’n groot probleem, en er waren muziekuitgevers.

Soms waren er ook heel andere redenen om het vaderland te verlaten. Dowland vond na mislukte sollicitaties in Engeland werk in Denemarken. Bull verruilde Engeland voor Antwerpen na een aanklacht wegens overspel. Philipps ging vanuit Antwerpen op bezoek bij Sweelinck in Amsterdam, en zat gevangen in Den Haag omdat hij betrokken zou zijn bij een complot tegen Elizabeth.

De muziek die hierbij klinkt? Polyfonie uit de renaissance, Engelse fantasia’s, pavanes en gaillardes, Innsbruck Ich muss dich lassen van Isaac, en versies van Lassus en Bach van Super flumina Babylonis, de psalm over de Israëlieten in ballingschap. Deze reis in de tijd wordt begeleid en omlijst door de compositie Borders van Saskia Coolen.

BRISK neemt een bijzondere plaats in tussen de Nederlandse oude-muziek-ensembles. Het kwartet heeft naam gemaakt met levendige vertolkingen van oude muziek en is steeds op zoek naar oud onbekend repertoire. BRISK maakte ook veel bewerkingen in de traditie van hun instrumenten.

BRISK is een term uit de Engelse Consortmuziek. Deze aanduiding voor tempo en sfeer komt veel voor in de muziek van Purcell, Locke en tijdgenoten. Het woord betekent, levendig, wakker en snel. En dat is ook precies wat BRISK recorder quartet Amsterdam is: een energiek, inventief en vernieuwend ensemble.

De bezetting van BRISK is per 1-1-2015 iets gewijzigd: Saskia Coolen heeft het kwartet verlaten om meer tijd vrij te krijgen voor andere dingen. Maar BRISK gaat door met nieuw elan met niemand minder dan Susanna Borsch, een blokfluitiste die naam maakte in binnen- en buitenland met oude en nieuwe muziek.

http://www.brisk.nl/

 

BRISK betekent levendig en wakker. Variatie in stijl en sfeer, virtuositeit en luchtigheid – dat zijn de ingrediënten voor een concert van BRISK. Het kwartet verschijnt altijd op het podium met een enorme verzameling blokfluiten.

 

Sinds de oprichting in 1986 gaf BRISK talloze concerten op podia en festivals van naam in vele Europese landen, Canada en de VS. BRISK maakte opnamen voor radio en televisie in Nederland en in het buitenland, en is op meer dan tien, door de pers geprezen cd’s te beluisteren.

Met een gedurfde programmering van oude en hedendaagse muziek verkent het ensemble de grenzen van het repertoire. Vele componisten droegen werk op aan het kwartet. BRISK werkt regelmatig samen met collega-musici, en ook met kunstenaars uit andere disciplines zoals acteurs, regisseurs, tekstschrijvers en filmers.

BRISK maakte naam door de levendige vertolkingen van oude muziek, de zoektocht naar onbekend repertoire en de vele bewerkingen die het ensemble maakte in de traditie van het instrument. Het kwartet werkte samen met vocalisten als Michael Chance, Marcel Beekman, Johannette Zomer, Maarten Koningsberger, het Egidius Kwartet en het Gesualdo Consort. BRISK maakte concertprogramma’s met instrumentalisten als Bernard Winsemius, Leo van Doeselaar, Rainer Zipperling, Mike Fentross en The Locke Consort.

Tot de lange lijst van componisten die voor het kwartet schreven, horen onder meer Martijn Padding, Ron Ford, Theo Verbey, Calliope Tsoupaki, Bart Visman, Michiel Mensingh, Klaas de Vries en Roderik de Man. In BRISK- programma’s met oude muziek klinkt vaak nieuw werk als commentaar of contrast, en ook in de kindervoorstellingen van BRISK is veel nieuwe muziek te horen. BRISK geeft regelmatig concerten met specialisten in de hedendaagse muziek zoals pianiste Tomoko Mukaiyama, componist en improvisator Guus Janssen, zangeres Greetje Bijma en slagwerker Ramon Lormans.

Met regisseurs als Pieter van Empelen, David Prins, Jetse Batelaan en Marc Krone en acteurs als Porgy Franssen, Bart Kiene en Hans Thissen, maakte het ensemble een aantal zeer succesvolle kindervoorstellingen.

instrumentarium BRISKHet kwartet heeft een uitgebreid instrumentarium, dat door intensieve contacten met blokfluitbouwers uit de hele wereld voortdurend in ontwikkeling is. Daarmee kunnen composities uit de renaissance, de barok, de 20e en de 21e eeuw elk in hun eigen stemming en klankkleur worden uitgevoerd.